Lahar

Een gebeurtenis in NZ die even aan de aandacht van de weblog was ontsnapt, was de lahar op 18 maart jl. Ik werd er aan herinnerd op het werk waar ik een link toegestuurd kreeg van een prachtige satelietfoto van Mt Ruapehu waarop de lahar te zien is.

Een lahar is een modderstroom na het leeglopen van vulcanisch meer. Mt Ruapehu is de hoogste berg van het Noorder Eiland en is een actieve vulcaan. In het midden van de krater is na de laatste uitbarsting in 1997 een meertje ontstaan. Het is één en al puin en gruis daar, denk ik, en een van de oevers heeft het begaan waardoor het meertje in een keer gedeeltelijk leeg gelopen is. Dit leeglopen veroorzaakt een lahar op de helling en verderop in de rivier.

Lahar

Wekenlang werd de lahar al aangekondigd. Wetenschappers hielden het meertje nl. goed in de gaten en konden aan zien komen wanneer de meest zwakke wand het zou begeven. Iedereen die bij de rivier in de buurt woont, is op tijd gewaarschuwd. In 1953 is daar ook een lahar geweest, deze was minder goed voorspeld waardoor een nietswetende trein in de rivier gestort is, doordat een spoorbrug net weggespoeld was met als gevolg 151 doden.

Hier nog meer links over de lahar en hier een filmpje van de gebeurtenis en meer gerelateerde filmpjes.

Advertisements

2 thoughts on “Lahar

  1. Mooie fotos! Lucky is a world famous dog now! 🙂
    Where is the photo of the nice apple cake Ingrid made? Cya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s